тарантулски дизайн
your_keyword
your_keyword
your_keyword
your_keyword
your_keyword
your_keyword
your_keyword
тарантула дизайн
тарантула дизайн
тарантула дизайн
тарантула дизайн

::Дневници
::Партньори
Triada Soft Ltd.
STIdesigner
Chromatopelma cyaneopubescens

Прякор: Синьо-зелена тарантула
Научно име: Chromatopelma cyaneopubescens
Зона: Венецуела
Местообитание: низините около река Парагуара, щат Фалкон, Венецуела
Клас: Наземна
Темперамент: Неагресивна
Температура: от 23 до 27 градуса по Целзий
Влажност: 40-60%
Продължителност на живота: Мъжките живеят до три години, докато женските около 12.
Темп на растеж: Среден
Максимален размер: 12 до 15 сантиметра

Родът първоначално е бил основан заради Avicularia cyaneopubescens (Strand, 1907) от G. Schmidt през 1995г. По – рано е бил познат като Eurypelma (by Strand, 1907) и Delopelma (by Petrunkevich, 1939).
Chromatopelma е род представляван от един единствен вид - Chromatopelma cyaneopubescens, който се явява едно прекрасно бижу във всяка колекция. Комбинацията от оранжев абдомен, сини крака и зелен главогръд, заедно с много слабата агресивност и нежеланието му за криене го прави желан от всеки колекционер вид.
В момента от някой южноамерикански компании, занимаващи се с търговия на животни, се продават екземпляри, за които се предполага, че принадлежат към този род, но без да са предоставени някакви систематични данни.
Характеризира се с наличието на уртикарни косъмчета от IV вид, форма на сперматека, близка до тази на род Brachypelma.Разликите в сравнения с най-близкия до него род Cyriocosmus се състоят в отсъствието на branch on male embolus. При мъжките се наблюдава наличието на кукички.
Женските достигат размер от 15 см заедно с размера на краката, а мъжките около 10-12 см.
Животът им в плен продължава около 2-3 години за мъжките и над 12 години за женските.
Новоизлюпените тарантулки са относително големи в сравнение с повечето други видове тарантули и притежават характерно оцветяване, достигат до 12 мм разкрач, растат относително бързо и достигат полова зрялост в рамките на 1,5 – 2,5 години, в зависимост от температурата, на която са гледани и количеството предлагана храна.
При Chromatopelma cyaneopubescens мъжките притежават същата окраска както женските, т.е не се наблюдава полов диморфизъм.
Условия за отглеждането им.
За пръв път Chromatopelma cyaneopubescens е бил внесен в САЩ през 1993 година и е бил с продажна цена от 250 щатски долара за възрастен екземпляр.
Днес все пак се удава развъждането му в плен, затова цената на такива паячета не е толкова висока. Заедно със забраната от страна на Венецуела за износа му в колекциите е спрян притокът на диво ловени екземпляри.
Регистрирани са само няколко успешни опита за развъждане на Chromatopelma cyaneopubescens (Bagaturov M., 2007). Женските са известни като най-жестоките сред тарантулите по отношение към мъжките. В 99% от случаите ще ви се наложи да оставите мъжкия при женската поради голямата продължителност на ухажването, часове наред след запознаването на мъжкия с женската и едва ли бихте разбрали дали чифтосването е било успешно или не. Самото чифтосване не гаранция за изработката на пашкул.
За да размножите този вид в плен ще ви се наложи да симулирате промяна в сезоните, които в повечето случаи се изразяват в повишение на влажността при женската и мъжкия преди да ги запознаете един с друг.
Пашкулът при този вид обикновено съдържа около 90 до 170 яйца (Bagaturov; Towler, 2007).
Едно от основните изисквания за успешното отглеждане на този вид, за разлика от условията, които трябва да се симулират при развъждането на тази красива тарантула е ниската влажност в терариума. Прекалената влажност в терариум би могла да убие субадултните и адултните екземпляри. Въпреки това за новоизлюпените тарантули докато не сменят няколко пъти кожа субстратът трябва да се поддържа влажен в едната половина на кутийката.
Препоръчва се да отглеждате тази тарантула във вертикални или кубични терариуми.
Младите тарантулки могат да си изкопаят бърлоги, ако им е предоставен достатъчно субстрат. Също така могат да понесат кратковременни спадове на температурата до 15 градуса по Целзий.
Разпространение: В природата Chromatopelma cyaneopubescens населяват низините около река Парагуара, щат Фалкон, Венецуела. Обитава сухи местности с храсти и дървета, където или си изкопава плитка бърлога или си изплита паяжина във формата на хамак.
Единствената неприятна особеност на тази тарантула е склонността да рита уртикарни косъмчета, когато бъде обезпокоен. Отказа на храна за период от 2-3 месеца през годината при възрастните паяци (хванати от природата). Активно плетене на паяжини както по земята така и из целия терариум.

Некадърен превод и правописни грешки - xfan.
Източник : www.tarantulas.tropica.ru


тарантула дизайн
тарантула дизайн
Начало Галерия Дневници Видове Статии Форум За контакти Партньори
Екипът на spiderlog.info не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в дневниците и форумът към сайта материали. При констатирани нарушения моля използвайте предоставените контакти за връзка с нас.


Check Page Ranking